CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395



Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

divendres, 7 de gener del 2011

SALVADOR ESPRIU

El dia 14 de desembre, després de 25 anys de la mort d’Espriu, es celebrà al Centre de Lectura una conferència sobre la seva biografia i l’estil al qual pertanyia, feta per Joan Ramon Veny, doctor en Filologia Catalana i catedràtic de la Universitat de Lleida.

Per començar, la seva primera obra la va escriure als anys 20 i a partir d’aquí es dedicà a la revalorització del Barroc i el Simbolisme.

En les seves obres hi havia una barreja d’estils entre l’univers místic i la mort. A més, s’hi veu plasmada una preocupació enorme pel llenguatge quant a la precisió i la revisió contínua per aconseguir una perfecció formal.

També utilitzà símbols en el tema de la sensorialitat i la sensualitat, és a dir, el plaer dels sentits.

Els seus temes més utilitzats estaven entorn la condició i la reflexió de l’home tant com a individu i com a col·lectiu. I abordà tot tipus de gènere: líric, grotesc, satíric, elegíac... Tot això el féu un dels escriptors més destacats en la literatura catalana contemporània.

Finalment la celebració acabà amb la lectura dramatitzada d’alguns poemes i contes d’Espriu, com “Cançons d’Ariadna”, “El Minotaure i Teseu”, “La Pell de brau”, etc.

Sempre fent-nos gaudir d’unes grans veus que ens transportaren a l’essència dels textos de Salvador Espriu.



Nàdia Ameller*


Sabia que aquelles relacions no li havien proporcionat cap tendresa, cap llarga nit d’amor, cap plenitud. Tenia la certesa que, fracàs darrere fracàs, s’havien necessitat l’un a l’altre i, lligats per la seva impotència, assajaven contínuament la definitiva destrucció.




Les paraules tan precises de Montserrat Roig, que molts cops plasmen allò que ens agradaria poder expressar.


Nàdia Ameller*


El que més li agradava era quan li besava el clatell. Un pessigolleig suau i endormiscador a l’espinada i, per pocs instants, una irretornable sensació de felicitat. Després, el seu bes la resseguia per tot el cos, aquell bes candent i insegur que li dibuixava la forma del cos, aquell bes que culminaria en l’esclat de l’acte d’amor. Sabia el que representava aquell bes i el desitjava amb tot el delit de la inconsciència.

M'encanta aquest fragment, perquè Montserrat Roig ens transporta en el mòn romàntic i passional d'una de les Mundetes. Aquesta manera tan especial que té d'expressar sentiments tan inefables.


Nàdia Ameller*