CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395



Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

divendres, 29 d’abril del 2011

POEMA de MÀRIUS TORRES

PRESÈNCIA

Com si les teves mans sobre els meus ulls, encara
poguessin, com antany, aturar-se amb amor,
em plau, quan penso en tu, de tancar els ulls. Sonor,
el teu record es mou en la penombra clara...

Torno a sentir els teus passos allà lluny, en la llum.
En mesuro, amb el to i el ritme, la distància.
Ara t'atures, prop. Aspiro, rosa rància,
una ràfega ardent del teu antic perfum!

Els records, els sentits, tota la meva vida,
callen, davant l'angoixa vigilant de l'oïda
que et persegueix en el silenci on et reculls.

Si ara estengués els braços en la fosca, podria
agombolar-te encara, somni de cada dia.
Però ja no hi seràs quan tornaré a obrir els ulls.

1938

He triat aquest sonet bastant melancòlic, que dedicà Torres a la seva mare (segons la informació que he trobat) perquè m'agrada el tema i el seu conjunt, quan parla dels sentits, de la vida, dels records com una presència que ens acomanya al dia a dia com anhels que desitjariem tornar a viure però no podem. Un poema profund cap a la seva mare absent. La mare una de les persones que estimem més a la vida i ens dóna protecció i amor.

Nàdia *

dimarts, 26 d’abril del 2011

Com un foc invisible (Màrius Torres)

ENTRE L'HERBA I ELS NÚVOLS - L'amor


El teu nom omple
de sol els braços trèmuls
dels qui t'acullen.
En mi, la seva joia
fa una claror de lluna.


Pel teu somriure,
calma llacuna, vaga
la Malfiança.
Com la vela molt rígida
d'una barca molt lenta...

¿Com la tristesa
cor endins és tan dolça?
És com seria
una alegria feble
-si no fossin les llàgrimes.


(1938).


Aquests versos formen el que es coneix com una tannka i formen part de tota la composició poètica de Entre l'herba i els núvols de Màrius Torrres.
Concretament he escollit aquest fragment perquè m'ha cridat força l'atenció, ja que considero que tracta de forma perfecta, tal i com és aqest mateix sentiment. Podem obersar com el poeta ens el presenta com un sentiment que sempre va lligat al dolor, però que a la vegada el presenta de forma bastant elegant, amb cert respecte i espiritual.

El que més m'ha transmès, es el fet d'adonar-nos que l'amor pot amb tot, l'amor ho pot transformar absolutament tot. I amb aquesta tannka d'alguna manera, aconseguiex també que ens mirem el món des d'un altre punt de vista, coses que ens fan dubtar, a vegades sol·litud en aquest sentiment... però tot sempre amb un punt d'esperança, que sempre ens acompanya.

Núria Pentinat Amorós -2n BATC










dilluns, 25 d’abril del 2011

PARAULES DE LA NIT

Home, sigues prudent. Amb la teva mesura,
ni et pots mesurar tu, ni estrènyer l'Univers.
Fusta en la meva mar, ombra en el meu esmerç,
limita't a la llei de la teva natura.

Alça, si et plau, els ulls en la tenebra, vers

els estels que clivellen la meva carn obscura.
Compara't al seu brill, i pensa, criatura,
què val un ideal, una llàgrima, un vers.

Mes no et torbi l'esclat de la meva grandesa.
Cada flor té un perfum, i cada ànima pesa
en el fons del meu cor on l'etern és present.

Que la meva amplitud et doni confiança
en el braç que ens sosté, en la roda que avança
i en el Sol que veuries si jo fos transparent.



París, 14 de Juliol del 2009


En aquest sonet, com podem intuir llegint el títol, la que ens parla és la nit tot dirigint-se directament a l'home amb imperatius, vocatius.. (
Home, sigues prudent, Alça..) El poema es centra en la personificació de la nit, la qual "parla" a l'home i també en el recurs de la comparació ("Compara't")entre la inmensitat de la nit i de l'univers en general i la dimensió limitada dels mortals: Home..., no pots estrényer l'univers", "limita't a la llei de la teva natura".

En els dos primers quartets hi podem veure aquest contrast; però en els dos tercets l'autor insisteix en la idea que l'home no s'ha de deixar aclaparar per la grandesa de la nit (potser la nit és una metàfora del pessimisme), donat que en el cicle de la vida cada persona és important: "cada flor té un perfum, i cada ànima pesa
en el fons del meu cor"
Així doncs en els dos últims tercets hi ha un tó més positiu que insisteix en la importància de l'home i en la conifança que aquest ha de sentir en l'univers que ens sosté per molt inmens i grandios que sigui.

El poema és una reflexió sobre la condició humana.


Marta.M.