CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395



Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dimarts, 9 d’octubre del 2012

''La literatura no és res més que un esforç contra l'oblit''
Josep Pla

He triat aquesta frase perquè crec que te molta raó. Penso que al escriure pots expressar molt bé el que sents en diferents moments i amb això ets sents millor per que pots plasmar-ho en aquest cas escribin. Molts cops utilitzem la escriptura com una manera de desfogar-nos amb el que ens envolta o simplement una com una necesitat de guardar moments o ensenyar-los als altres.
Quan algú escriu sobre algun moment de la seva vida penso que en gran part es per recordar-ho, un moment que ens ha marcat per qualsevol raó en especial, que t'inspira ja sigui bo o dolent a deixar-ho viu d'alguna manera com per exemple amb l'escriptura.

Joan Fuster

  
Llegir no és fugir. Encara que n'hi hagi molts que no cerquin en la lectura el succedani honorable de l'estupefaent, llegir és tot el contrari d'embriagar-se o ensopir-se.  Es llegeix per comprendre's un mateix, per comprendre els altres, per comprendre el nostre temps. I fins i tot per comprendre el passat...
 
Joan Fuster

 
Llegir ens pot obrir les portes a coses i cultures que mai no imaginaríem, ens pot fer més tolerants amb els altres... i ens pot ensenyar el errors del passat per no repetir-los.
 
Susana Carolina Palacios Rios
 
 
 
 
 

dilluns, 8 d’octubre del 2012


"Llegir permet viure més, moltes més vides, i, a més,
 les paraules t'ajuden a explicar-te el món i a tu mateix."

Emili Teixidor



He escollit aquest text perquè estic totalment d'acord amb el que expressa. Les persones som com som per les experiències que hem viscut. Quan llegim estem vivint inconscientment experiències i això ens permet després afrontar amb més facilitat moltes situacions de la vida.

Laia Pujol

Mar Benach

Emili Teixidó: " Llegir permet viure més, moltes més vides, i, a mes, les paraules t'ajuden a explicar-te el món i a tu mateix" 

Jo he escollit aquest text d'Emili Teixidó, ja que penso que té tota la raó del món. La lectura t'ajuda a obrir els ulls,  i et fa més culte, més intel.ligent i amb més coneixement de l'entorn que t'envolta. També, aprens coneixements que t'ajuden a expresar-te fora del món de la lectura, ja sigui amb paraules, signes...i vulguis o no, interiorment, també t'integres més en aquest món.

Dímitra Sioras

Emili Teixidor

"Llegir permet viure més, moltes més vides, i, a més, les paraules t'ajuden a explicar-te el món i a tu mateix"
He trobat aquest text molt interessant, ja que te tota la raó del mon. Cuan llegeixes et poses en la pell dels altres personatjes vivint les seves vides, les paraules ajuden a que el teu vocabulari s'enrriqueixi molt més, quan tens moltes coses a la ment, la lectura t'ajuda a expresarte gràcies als coneixements linguístics que has assolit llegint, i sempre pots trobar una resposta valida en qualsevol lectura sobre cap problema que sorgeixi a la teva vida. Sense pensar-s'ho dos cops, la lectura és i serà sempre de gran ajuda per a l'ésser humà.

Josep Pla

La literatura no és res més que un esforç contra l'oblit.

He escollit aquest text de Josep Pla perquè en certa part te molta raó ja que la literatura podríem dir que són coneixements de la llengua que van enriquint la nostra cultura que es va adquirint dia a dia i això quedara per sempre i no es pot oblidar.

Piedad Palacios
Els poetes no inventen els poemes.
El poema és en algun lloc allà darrere.
Hi és de molt temps ençà.
El poeta es limita a descobrir-lo.

Jan Skácel


He triat aquest poema perquè m'ha cridat l'atenció el seu significat: que els poemes no estan fets només amb jocs de paraules, sinó que estan fets amb experiències, emocions i sentiments viscuts per l'escriptor.

Júlia Moyano Marsal                          

Ariadna Van der Pool





''La literatura no és res més que un esforç contra l'oblit''
Josep Pla

He triat aquesta frase perquè crec que te molta raó. Penso que al escriure pots expressar molt bé el que sents en diferents moments i amb això ets sents millor per que pots 
plasmar-ho en aquest cas escribin. Molts cops utilitzem la escriptura com una manera de desfogar-nos amb el que ens envolta o simplement una com una necesitat de guardar moments o ensenyar-los als altres.
Quan algú escriu sobre algun moment de la seva vida penso que en gran part es per recordar-ho, un moment que ens ha marcat per qualsevol raó en especial, que t'inspira ja sigui bo o dolent a deixar-ho viu d'alguna manera com per exemple amb l'escriptura.






Hajar Kadri

Per expressar-se, primer cal haver comprès. Per escriure, cal haver llegit. D'escriure, se n'après llegint. Llegir permet veure més, moltes més vides, i, a més, les paraules t'ajuden a explicar-te el món i a tu mateix. Escriure no és una abilitat expontània com pot ser-ho enraonar. L'escriptor no redacta els textos a raig fet, sinó que els construeix amb treball i ofici: reflexiona sobre la situació de comunicació, apunta idees, fa esquemes, redacta esboranys, repassa proves.


 Miquil Desclot, Emili Teixidor , Daniel Cassany

He escollido tres trosoç de cada text de Miquil Desclot, Emili Teixidor i Daniel Cassany .Perqué els texlos  tenen  relació amb el meu dibuix, m'agradat molt el text de Miquil Desclot perqué te raó amb el que diu.

Joan Fuster

"Només hi ha una manera seriosa de llegir, que és rellegir."

He escollit aquest escrit de Joan Fuster, perquè trobo que és mol interessant i cert. Ja que quan llegim algun document o qualsevol escrit la majoria de les vegades ho fem d’una sola passada i no captem el que l’escriptor ens vol transmetre. Però a mesura que vas rellegint el text te’n adones de coses noves i que és el que l’autor et vol transmetre.
La literatura s’ha de prendre amb calma i ganes.

Pau Molluna Rol



Josep Pla.

Per arribar a escriure alguna cosa que tingui un cert sentit, cal haver escrit  moltíssim. Escriure moltíssim no és cap sacrifici, més aviat és un plaer- sobretot si hom té alguna cosa a dir, per poca cosa que hom digui. La literatura no tindria cap sentit si no fos pel plaer que produeix escriure. No crec que hi hagi res més eficient contra el tedi.

  

Com diu Josep Pla, escriure quelcom que tingui un sentit i una coherència no és fàcil. Cal esforç, dedicació i haver practicat molt, però moltes vegades es relaciona l’esforç i el treball amb un gran sacrifici. Escriure no ha de suposar un treball forçat, s’hi ha de saber trobar el gust i el plaer ja que l’escriptura i la literatura formen part de l’art i l’art s’ha de saber apreciar i estimar.
Escriure és important, no només per el que s’escriu, sinó simplement per el gust que provoca i perquè ajuda molt a formar-se com a persona.
Ja sigui un gran argument o un petit resum del nostre dia a dia, escriure es fonamental en la nostra vida i cada dia ens fa més grans.

                                                                                              Cèlia Brunet i Vila.





Miquel Martí i Pol

Jo sé que sóc poeta perquè, quan acabo un poema i el rellegeixo, sempre hi trobo més del que volia dir.

Suposo que Miquel Martí i Pol, com tots els altres escriptors de poesia, expressen el que senten a través dels seus poemes. Així doncs, tots aquells que tenen art per escriure de vegades, diuen més del que volien dir en un poema.
He triat aquest poema perquè em sembla molt interessant i molt lògic el que hi diu. De vegades vols dir una cosa, i sense pensar-ho també n'estàs dient d'altres.



Júlia Estivill Rofes

Miquel Desclot


L'autèntic plaer d'escriure, com és lògic, pressuposa el plaer de llegir.(...) I provant, en acabat, de posarlos en pràctica, és clar: fent i desfent aprèn l'aprenent.

Aquest text m'ha cridat l'atenció perquè l'autor descriu el plaer d'escriure, com podem llegir i després compendre el que s'ha llegit. Per finalitzar l'autor explica, que posant en pràctica els coneixements que tens llegint altres textos o poemes d'altres escriptors, tu, pots fer i desfer fins a aprendre a ser un bon escriptor.

Yasmina Query.

Emili Teixidor

13. Llegir permet viure més, moltes més vides, i, a més, les paraules t'ajuden a explicar-te el món i a tu mateix. 

Aquest text parla de que llegin podem viure més, ja que, quan ens posem dins els llibres podem arribar a sentir un munt d'emocions, i que moltes vegadas ens podem arribar a sentir identificats amb els personatges, i d'aquesta manera podem pensar que potser el que ens passa a nosaltres, també li passa al escriptor, i així podem entendre millor tot el que ens succeeix, incluit el que passa al món.



Amanda Garcia Gurruchaga

Jordi Del Estal Granero

La literatura no és res més que un esforç contra l´oblit.

                                                                  Josep Pla.



He triat aquest escrit per que m´ha xocat és una cosa que dona per reflexionar, per que diu que escribim per intentar no oblidar, per intentar que quedi algo de nosaltres i del que pensem, per intentar que ens recordin.





Per arribar a escriure alguna cosa que tingui cert senitit, cal haver escrit moltíssim. Escriure moltíssim no és cap sacrifici, més aviat és un plaer -sobretot si hom té alguna cosa a dir, per poca cosa que ho digui. La literatura no tindria cap sentit si no fos pel plaer que produeix escriure. No crec que hi hagi res més eficaç contra el tedi.



                                                                                             Josep Pla.                                                                                                            


He escullit aquest escrit perquè personalment penso que es un gran plaer escriure, escriure el que vols i el que sens en el moment que tu esculls per fer-ho. I si, es veritat que no sempre aconsegueixes escriure el que voldries, però com diu l'escrit s'ha d'escriure molt.



                                  Júlia Maretinez Senserrich 


   

Emili TEIXIDOR

LLegir permet viure més, moltes més vides, i, a més, les paraules t'ajuden a explicar-te el món i a tu mateix.

Aquest poema significa que quan llegeixes algun llibre et fiques dins de la vida del protagonista per aixó diu que vius mes i moltes vides. I aixó esta be perqué tothom en algun moment volem viure una vida i durant un breu espai de temps en podem viure les que vulgem i on vulgem.

Eric Costa.

diumenge, 7 d’octubre del 2012

Per què llegim i escrivim?

L`home construeix casas perquè esta viu, però escriur llibres perquè sap que és mortal. Viu en colla perquè es gregari, però llegeix perquè sap que està sol. Aquesta lectura representa per a ell una companyia que no substitueix cap altra, però que cap altra  no podria substituir. No li ofereix cap explicació definitiva sobre el seu destí, però teixeix una espessa xarxa de complicitats que parlen de la paradoxal felicitat de viure mentre que, alhora, il·luminen l'absurditat tràgica de la vida. De manera que les notres raons per llegir són tan estranyes com les nostres raons per viure. I ningú no té autoritat per demanar-nos comptes sobre aquesta intimitat.

                                                                                                                                  Daniel Pennac

He triat aquest text perquè es molt profund i quan el llegeixes et fa reflexionar, i si t'agrade llegir o escriure t'arriba molt endins.
Aquesta foto representa la intimitat i soledat d'un lector es la intimitat i soledat humana.

 

Anna Calero