CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395



Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dissabte, 26 de març del 2011

Centre de Lectura

El passat dimecres vaig assistir novament a un acte del Centre de Lectura. Aquesta vegada, es tractava de la presentació d’un llibre, però no un llibre qualsevol. Presentat pel seu autor, Llorenç Soldevila i Balart, Geografia i literatura de les comarques tarragonines i terres de l’Ebre és el tercer volum - dels deu que seran publicats - de la col·lecció Geografia Literària dels Països Catalans (Ed. Pòrtic). El volum, organitzat en deu comarques, des de l’Alt Camp fins a la Ribera d’Ebre, presenta tots els “indrets literaris” de les poblacions d’aquestes contrades. Aquest projecte té com a objectiu atribuir a cada indret dels països catalans les obres d’escriptors també catalans, des dels més coneguts fins als d’àmbit més local. Amb l’ajut de la universitat de Vic - 23 estudiants amb dedicació completa al projecte – en el llibre es recullen tots els gèneres literaris: articles periodístics, poesia, novel·la, dietaris...

L’acte va començar amb la presentació de la pàgina web www.endrets.cat que recull tots els continguts de la col·lecció Geografia Literària dels Països Catalans, un treball realment excel·lent. Només cal que hi feu una ullada per apreciar tot el treball de camp, dedicació i esforç que comporta unir tots els escriptors i les seves respectives obres, amb els indrets que els són associats, amb el suport fotogràfic i auditiu – enregistraments que reciten el fragment, alguns cops són fins i tot els mateixos autors -. D’aquesta manera, a través del mapa podem localitzar el lloc més adient per a ser llegits escriptors com Verdaguer, Josep Pla o Puig i Ferrater o la més precisa ubicació d’un fragment de l’obra de M. Àngels Anglada.

A través de les diapositives dels 25 indrets literaris més importants, com Cadaqués, Perpinyà, Eivissa o el mateix Teatre Bartrina, Soldevila i Balart va deixar ben clar l’objectiu del seu projecte: vertebrar tots els indrets del país tant si tenien molta o molt poca literatura. Això sí, sense el suport dels alumnes de la UVic, l’autor va remarcar que tot aquest projecte no hagués tirat endavant amb la força que ho està fent.

M’agradaria acabar amb una intervenció, crec que molt encertada, que feia referència a la geoliteratura, una vessant de la literatura que desconeixia. La gent que en sap de literatura, quan viatja sap apreciar o veure d’una manera diferent els llocs que visita si n’ha llegit alguna cosa sobre ells. Aquesta gent doncs, que li agrada la literatura, que coneix les arts i té més imaginació, percep d’una manera més especial tot allò amb què entra en contacte. Aquest projecte pretèn doncs, apropar la literatura catalana a la població, fer-la sentir especial quan visita indrets del nostre país.

Blanca.

dijous, 24 de març del 2011

Quadern d'Aram

Alguns em diuen que el meu ofici de coraller és arriscat, però a mi no m'ho sembla pas tant. De debò, els veritables perills sempre els he passat en terra ferma!
Comparo el mar amb les dificultats del nostre èxode, aquella terrible fugida, i encara més amb totes les matances i les amenaces dels turcs, i, de veritat, trobo que sota aigua s'hi està prou bé. He après que l'home és més perillós que els taurons i les morenes! El mar, sota la superfície, és sovint tranquil, hi ha un silenci i una pau que m'agraden molt i em fan oblidar totes les dissorts de casa nostra.

He escollit aquest fragment (p.120) perquè el mar és un dels símbols més rellevants de la novel·la que, amb tots els seus peròs, utilitza el Mediterrani com a element seguretat i de pau interior a la vegada que agermana als diferents països mediterranis. Per a Aram el fons del mar - que ens recorda al ventre matern - el tranquilitza, el protegeix; i no és d'estranyar! ja que després del mal tràngol viscut a l'exili (en terra) bussejar pel fons del mar l'evadeix fent-li oblidar, per una estona, de les desgràcies del seu passat.

I, encara que no siguem uns professionals del fons marí, a qui no el tranquilitza mirar el mar des de la seva superfície? Sigui des de sota, sigui des de dalt, el mar - per a nosaltres el Mediterrani -és un símbol que, com a Aram, ens transmet pau, tranquilitat, benestar i que, per damunt de tot, ens fa sentir membres d'una mateixa cultura siguem catalans, italians, grecs o armenis!

La fotografia és de l'any passat a Colliure. Quina tranquil·litat..., com m'agradaria tornar-hi.

Blanca.



dilluns, 21 de març del 2011

Reflexions 4

"La demagogia és la capacitat de disfressar les idees menors amb les paraules majors."
Abraham Lincoln

"Quan tenim bona salut, fàcilment donem bons consells als malalts."
Tàcit

"El més curiós és que a Espanya tots es pregunten: qué passarà? Gairebé ningú es pregunta: qué farem?
Julián Marías

Carles Vaquera Mañero 2BAT-D

Fragment de Quadern d'Aram

"Avui he rebut una carta del pare Mesrob, del monestir de Venècia on Vahé havia estudiat, i on havia estat feliç, perquè no li semblava un exili viure a Venècia i en un convent armeni."
He penjat una imatge del viatge dels meus pares a Venècia de l'estiu passat per relacionar-ho amb el lloc d'estudi de Vahé, a més la imatge és d'un petit port, que ho vull relacionar amb el mar de llibertat del nostre protagonista.


Carles Vaquera Mañero 2n BAT-D