CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395



Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dijous, 8 de març del 2012

Fidfels fins al final

Antígona: Qui lamentarà més que jo la seva pèrdua? Era gran al consell i a la guerra. Però Polinices era també el meu germà, el fill petit de Iocasta.

Tirèsias: Destructor de la pau.

Antígona: Si hagues vençut, ara l'honoraríeu com el seu restaurador. Només jo ploraria Etèocles.

Eumolp: És inútil de retreure coneguts efectes de l'èxit.

Antígona: També ets aquí.

Eumolp: Per acomplir el que m'ordenis i escoltar-vos sota la tempesta.

Antígona: Ets lliure d'anar-te'n.

Eumolp: No puc abandonar ni al vell ni a tu. Si véns, et mostraré el camí de tornada.

Antígona: El conec. Em quedo.

Tirèsias: No respectaràs la llei?

Antígona: Tots ens devem primerament a les lleis eternes.


He triat aquest fragment de la obra teatral de Salvador Espriu, anomenada Antígona. De fet, en aquest tros hi trobem tres punts molt interessants dels personatges que hi aparèixen:

Primer de tot, que veiem el refús per part de Tirèsias per enterrar Polinices; encara que ell pensa igual que Antígona i Eumolp, ja que anteriorment diu que "és també un crim als ulls divins no perdonar als vençuts".

Pel que fa el personatge d'Eumolp, aquest és, contrariament a l'anterior, un home sincer i agraït que acompanya a Antígona fins al final; ja que de fet, ell no té res a perdre perquè els Déus l'han castigat tota la vida per la seva deformitat.

El personatge d'Antígona, arrisca la seva vida per enterrar el seu estimat germà. De fet, es justifica tot el temps dient que hagués enterrat també Etèocles ja que s'estima per igual els seus germans. És més, desafia les lleis terrenals (que mana el rei Creont) i defensa les "lleis divines".

Finalment, de del meu punt de vista, crec que és molt interessant la valentia que presenten els personatges d'Antígona i d'Eumolp: arrisquen la seva vida per defensar els seus criteris i poder enterrar Polinices, sabent que sofriràn un dur càstig. I, el més important i atractiu d'aquest fragment, és que Espriu intenta fer el mateix que Antígona i Eumolp per defensar la pau durant la Guerra Civil Espanyola. Per això, aquest llibre ajuda a dissimular la seva finalitat.

Júlia Pàmies Jassans

3 comentaris:

  1. http://www.google.com/imgres?q=ant%C3%ADgona+zambrano&hl=en&gbv=2&biw=1279&bih=620&tbm=isch&tbnid=9R_dfRZgNzwIPM:&imgrefurl=http://www.la-ratonera.net/numero27/n27_antigona.html&docid=TMRO44nFBwaN5M&imgurl=http://www.la-ratonera.net/images27/antigona_zambrano%252520(2)_fmt.jpeg&w=606&h=402&ei=CedYT-f4MYbh8AP01ZzXDg&zoom=1&iact=hc&vpx=109&vpy=152&dur=224&hovh=183&hovw=276&tx=162&ty=78&sig=103818142753214609915&page=1&tbnh=115&tbnw=173&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:0,s:0

    ResponElimina