CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dimecres, 15 de desembre del 2010

Salvador Espriu

Aquest dimarts 14, vaig assistir a la lectura de poemes d'aquest més del colectiu "En veu alta" al Centre de Lectura. Aquesta vegada, recitaven poemes de Salvador Espriu, un dels poetes del segle XX més rellevants de la literatura catalana. Al començament, es va fer una petita però densa introducció del poeta i sobretot dels poemes que anaven a ser recitats. La poesia d'Espriu es pot considerar una "obra total" en majúscules ja que totes les obres estan interconectades com si formessin un sol llibre. Barrejant trets del Barroc i del simbolisme, Espriu aconsegueix una complexitat a la seva obra que díficilment la pot comprendre un qualsevol. La difuminació de fronteres entre els 3 gèneres, narrativa, poesia i teatre en un mateix poema, fa evident la gran qualitat de tota la seva obra: per exemple, en escoltar el seu primer poema, "La primera història d'Esther", vaig apreciar reiteradament aquest fet. Perfeccionista com era Espriu, els seus poemes van arribar a ser reescrits més d'una vegada, així com també els poemes van ser quadrats (títols, número d'estrofes...etc.) per tal que quedessin ordenats simètricament.
En la segona part de l'acte va ser el recital de poemes, cal dir que molt ben interpretats, vaig notar també la riquesa de vocabulari i els grans contrastos en registres: tan bon punt s'utilitzaven les paraules més cultes, com les més col·loquials. M'agradaria afegir que, en sortir de l'acte, vaig tenir la impressió que Espriu és un dels poetes més complexos i "recargolats" que de moment coneixo val a dir però que de grandíssima qualitat.


Blanca Gispert.

1 comentari: