CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dilluns, 18 d’abril del 2011

Com un foc invisible

Daurats migdies dels minvants d'hivern! / Ara és temps de morir, que la vida comença. / Com un foc invisible, meravellós, intern, / sota la terra nua batega el crit etern /de la larva, l'arrel i la semença. / Així els antics, en gerres de rústega faiença, / guardaven el vi de Falern.
(Febrer, 1937)

He escollit aquesta estrofa del poema Febrer perquè conté el vers que dóna nom a l'antologia poètica de Màrius Torres. El poema en si ens descriu com la natura comença a reviure durant aquest mes. Tot i el "caliu" o "tendresa" del fragment, Màrius Torres a través d'una anàfora - repetida al segon vers de cada estrofa - afirma paradoxalment que "ara és temps de morir ". Era llavors quan Màrius Torres encetava una nova etapa en la seva trajectòria com a poeta més centrada en la vida emocional i moral. Molt probablement, durant el febrer de 1937, el poeta devia estar passant una mala època a causa de la seva malaltia. Ingressat en el sanatori, veient com el seu entorn revivia, ell sentia que la seva vida s'anava apaivagant va escriure aquest poema. Aquest foc invisible és doncs, el que dóna vida des d'allò més profund, des d'allò més incipient, és potser el sentiment - el viure - que mai mor, guardat en aquestes "gerres de vi de Falern".


Blanca.

2 comentaris: