CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

diumenge, 30 de gener del 2011

Amics d'els clàssics

El dijous dia 27 de gener de 2011 a les 8 de la tarda va tenir lloc al Centre de Lectura de la ciutat de Reus una xerrada sobre els clàssics catalans promoguda per persones del grup Amics d’els clàssics, a la qual vaig assistir.
L’associació Amics d’els clàssics actualment està formada per 4300 persones. Es tracta d’una plataforma on s’informa, es llegeixen textos i es comparteixen opinions sobre els grans clàssics de la literatura catalana medieval. A més, aquesta associació incorpora elements que faciliten l’accés al fons històric català, està constantment actualitzant-se amb novetats literàries i fins tot fa concursos entorn els clàssics catalans.
Tot va començar quan a l’any 1924 es va fundar l’editorial Barcino, el qual alhora va fundar la col·lecció Els nostres clàssics, dedicada a publicar textos catalans d’autors medievals. Aquest editorial va facilitar la publicació i difusió d’aquests clàssics en altres llengües com l’anglès, l’alemany o l’italià. Amb aquesta iniciativa es pretenia que la resta d’Europa s’endinsés i s’interessés per grans autors catalans, com ho són, entre d'altres, Bernat Metge o Ramon Llull, de la mateixa manera que nosaltres ho hem fet amb grans autors europeus, com per exemple Shakespeare.

Durant la xerrada es va esmentar la Crònica de Bernat Desclot, la qual es centra sobretot en la vida del rei Pere el Gran i, a més, forma part d’una de les quatre grans cròniques, les quals estan considerades el millor conjunt historiogràfic de l’Europa medieval.
Per finalitzar la xerrada, algunes persones que formen part d’aquesta associació, juntament amb l’alcalde de Reus, al qual aquest ‘’grup d’amics’’ havia convidat molt amablement, van llegir fragments de textos d’Anselm Turmeda, Bernat Metge, Ausiàs March i Jaume Roig.

Lydia Jiménez