CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dissabte, 26 de març del 2011

Centre de Lectura

El passat dimecres vaig assistir novament a un acte del Centre de Lectura. Aquesta vegada, es tractava de la presentació d’un llibre, però no un llibre qualsevol. Presentat pel seu autor, Llorenç Soldevila i Balart, Geografia i literatura de les comarques tarragonines i terres de l’Ebre és el tercer volum - dels deu que seran publicats - de la col·lecció Geografia Literària dels Països Catalans (Ed. Pòrtic). El volum, organitzat en deu comarques, des de l’Alt Camp fins a la Ribera d’Ebre, presenta tots els “indrets literaris” de les poblacions d’aquestes contrades. Aquest projecte té com a objectiu atribuir a cada indret dels països catalans les obres d’escriptors també catalans, des dels més coneguts fins als d’àmbit més local. Amb l’ajut de la universitat de Vic - 23 estudiants amb dedicació completa al projecte – en el llibre es recullen tots els gèneres literaris: articles periodístics, poesia, novel·la, dietaris...

L’acte va començar amb la presentació de la pàgina web www.endrets.cat que recull tots els continguts de la col·lecció Geografia Literària dels Països Catalans, un treball realment excel·lent. Només cal que hi feu una ullada per apreciar tot el treball de camp, dedicació i esforç que comporta unir tots els escriptors i les seves respectives obres, amb els indrets que els són associats, amb el suport fotogràfic i auditiu – enregistraments que reciten el fragment, alguns cops són fins i tot els mateixos autors -. D’aquesta manera, a través del mapa podem localitzar el lloc més adient per a ser llegits escriptors com Verdaguer, Josep Pla o Puig i Ferrater o la més precisa ubicació d’un fragment de l’obra de M. Àngels Anglada.

A través de les diapositives dels 25 indrets literaris més importants, com Cadaqués, Perpinyà, Eivissa o el mateix Teatre Bartrina, Soldevila i Balart va deixar ben clar l’objectiu del seu projecte: vertebrar tots els indrets del país tant si tenien molta o molt poca literatura. Això sí, sense el suport dels alumnes de la UVic, l’autor va remarcar que tot aquest projecte no hagués tirat endavant amb la força que ho està fent.

M’agradaria acabar amb una intervenció, crec que molt encertada, que feia referència a la geoliteratura, una vessant de la literatura que desconeixia. La gent que en sap de literatura, quan viatja sap apreciar o veure d’una manera diferent els llocs que visita si n’ha llegit alguna cosa sobre ells. Aquesta gent doncs, que li agrada la literatura, que coneix les arts i té més imaginació, percep d’una manera més especial tot allò amb què entra en contacte. Aquest projecte pretèn doncs, apropar la literatura catalana a la població, fer-la sentir especial quan visita indrets del nostre país.

Blanca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada