CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dijous, 24 de març del 2011

Quadern d'Aram

Alguns em diuen que el meu ofici de coraller és arriscat, però a mi no m'ho sembla pas tant. De debò, els veritables perills sempre els he passat en terra ferma!
Comparo el mar amb les dificultats del nostre èxode, aquella terrible fugida, i encara més amb totes les matances i les amenaces dels turcs, i, de veritat, trobo que sota aigua s'hi està prou bé. He après que l'home és més perillós que els taurons i les morenes! El mar, sota la superfície, és sovint tranquil, hi ha un silenci i una pau que m'agraden molt i em fan oblidar totes les dissorts de casa nostra.

He escollit aquest fragment (p.120) perquè el mar és un dels símbols més rellevants de la novel·la que, amb tots els seus peròs, utilitza el Mediterrani com a element seguretat i de pau interior a la vegada que agermana als diferents països mediterranis. Per a Aram el fons del mar - que ens recorda al ventre matern - el tranquilitza, el protegeix; i no és d'estranyar! ja que després del mal tràngol viscut a l'exili (en terra) bussejar pel fons del mar l'evadeix fent-li oblidar, per una estona, de les desgràcies del seu passat.

I, encara que no siguem uns professionals del fons marí, a qui no el tranquilitza mirar el mar des de la seva superfície? Sigui des de sota, sigui des de dalt, el mar - per a nosaltres el Mediterrani -és un símbol que, com a Aram, ens transmet pau, tranquilitat, benestar i que, per damunt de tot, ens fa sentir membres d'una mateixa cultura siguem catalans, italians, grecs o armenis!

La fotografia és de l'any passat a Colliure. Quina tranquil·litat..., com m'agradaria tornar-hi.

Blanca.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada