
divendres, 24 de desembre del 2010
Esmorzar de Nadal (desembre 2010)

dilluns, 20 de desembre del 2010

diumenge, 19 de desembre del 2010

El cor li bategava furiosament mentre acariciava amb la punta dels dits la seva pell, a frec, només per sentir en l'epidermis el tremolor del contacte.
Aquest és un dels molts fragments on l'autora ens mostra la seva gran capacitat per descriure sensacions i emocions utilitzant un vocabulari molt precís i ben triat.
------------------------------------------------------------
Marta Masip 2n Bat C
dijous, 16 de desembre del 2010
Nadal

i la simbomba fosca
Així el grup d'homes joves que ara passen cantant
Sento el carro dels apis
que l'empedrat recolza
i els altres qui l'avencen tots d'adreça al mercat
Els de casa a la cuina
prop del braser que crema
amb el gas tot encès han enllestit el gall
Ara esguardo la lluna que m'apar lluna plena
i ells recullen les plomes
i ja enyoren demà
Demà posats a taula oblidarem els pobres
-i tan pobres com som-
Jesús ja serà nat
Ens mirarà una estona a l'hora de les postres
i després de mirar-nos arrencarà a plorar
Joan SALVAT-PAPASSEIT. L'irradiador del port, i les gavines.
dimecres, 15 de desembre del 2010
Salvador Espriu

En la segona part de l'acte va ser el recital de poemes, cal dir que molt ben interpretats, vaig notar també la riquesa de vocabulari i els grans contrastos en registres: tan bon punt s'utilitzaven les paraules més cultes, com les més col·loquials. M'agradaria afegir que, en sortir de l'acte, vaig tenir la impressió que Espriu és un dels poetes més complexos i "recargolats" que de moment coneixo val a dir però que de grandíssima qualitat.
Blanca Gispert.
Salvador Espriu (Centre de lectura)
Joan Ramon Veny, doctor en Filologia Catalana, catedràtic de l’Escola Universitària de la Universitat de Lleida, es l’encarregat de transmetre una breu introducció on s’esmenta que l’art de Salvador ve desencadenat a partir del simbolisme i el barroc i que els seus llibres esdevenen una gran obra. Però un fet insòlit que ens comenta es el que va respondre Espriu en una entrevista on reconeixia la complexitat del català. També ens diu que era molt perfeccionista.
Carles Vaquera Mañero 2n BAT-D
dimarts, 14 de desembre del 2010
Lectura de poemes de Salvador Espriu

Salvador Espriu utilitza en les seves obres aspectes del Barroc i del Simbolisme. Del Barroc agafa el concepte de la vida com una representació de teatre, el qual podem veure reflectit en una de les seves obres anomenada Primera història d’Esther. Del simbolisme utilitza, a més d’elements simbòlics, la idea d’obra total o obra en majúscules, la qual podem veure reflectida en Les roques i el mar, el blau. Per entendre una mica l’obra d’Espriu, ens centrarem en aquesta idea d’obra total. Per formar-la utilitza diversos recursos: pel que fa a la forma literària i lingüística de les seves obres, Espriu difumina les fronteres entre els gèneres, és a dir, dins d’una mateixa obra pot haver-hi prosa, poesia, teatre... També fa que hi hagi una concepció arquitectural en aquestes, buscant així una certa simetria. Els estils o registres de les seves obres són molt diversos, barrejats. I cal destacar la enorme preocupació que l’autor tenia per la llengua, tant en la forma (precisió lingüística i adequació a la normativa lingüística) com en el contingut (utilitzant símbols; amb la reflexió unitària, desolada i lúcida sobre la condició de l’home com a individu i com a col·lectivitat, i creant un univers mític com va fer amb el mite de la Sinera). Fins i tot va arribar a reescriure algunes de les seves obres establint alguns lligams per tal de crear aquesta sensació d’unitat entre elles.
Finalment, m’agradaria remarcar que la lectura de poemes ha estat molt ben realitzada (segurament com a fruit de molts assajos previs), la qual cosa ajuda a l’oient a endinsar-se i a entendre molt millor el món que l’autor va crear amb les seves obres.
Lydia Jiménez
diumenge, 12 de desembre del 2010
L’autora ens mostra la visió més macabra, i a la vegada realista de les barbaries que eren conseqüència dels bombardeigs que es produiren a Barcelona. Penso que aquestes descripcions tan gràfiques provoquen unes imatges massa molestes als lectors.

Carles Vaquera Mañero
P.D. Si la imatge és massa "forta" la puc canviar.
dimarts, 7 de desembre del 2010
Maleïts assassins.
Expliqueu-me perquè: amb quin dret mateu a les persones? En quin col•legi heu estudiat? On heu après a matar? Es que no teniu família (pares, germans, tiets )? Es que vosaltres no sou persones de carn i ossos?
Jo crec que sou màquines perquè si fóssiu persones tindríeu algun que altre sentiment que us impediria fer el que feu. Jo no trobo cap altre explicació per al que feu, igual es perquè jo tan sols sóc un nen de 10 anys, però crec que no hi ha ningú en el món que ho comprengui. I si hi ha algú, que m’ho expliqui, si us plau. Però cerc que encara que m’ho expliquin continuaré sense entendre-ho.
Carles Vaquera Mañero. Redacció escrita per mi per al premi literari de Sant Jordi de l’escola ARCE, el 26-03-2004.
dijous, 18 de novembre del 2010
Màrius Torres

dijous, 28 d’octubre del 2010
L'ANY MARAGALL
El dia 19 d'octubre a la sala d'actes del Centre de Lectura, es va donar lloc a una lectura de textos de Joan Maragall.
Primer de tot Montserrat Corretger, professora de literatura contemporània, ens va presentar Maragall com un poeta popular, un dels primers intel·lectuals, que lluita contra la societat burgesa i les idees del seu temps. Però es contradiu, ja que ell creu que l'art ha d'estar o ha de ser fora de tot compromís social i en canvi, en algunes de les seves obres es compromet, com per exemple en el “El Comte Arnau”.
Escrivia amb una gran precisió en el llenguatge, en la poesia, a través d'ells explicava el seu pensament i les seves idees, exquisit en els textos, de llenguatge quotidià però treballat, reivindicant els problemes del moment.
Després d'una breu explicació sobre l'autor va haver-hi la lectura de textos de “L'oda infinita”, “Excelsior”, “Solellada”, fragments de “Nausica”, “Haidé”, “El comte Arnau” i “Vistes al Mar”, narrats amb gran força, dramatisme i compenetració entre els lectors, que et feien sentir dintre d'aquests poemes.
I donant punt final a aquest acte, Xavier Pié, va acompanyar musicalment amb el saxo, “La ginesta”, “Allà a les llunyanies de la mar” i “La mar estava alegre” amb gran sensibilitat.
Nàdia Ameller Bellera
dilluns, 25 d’octubre del 2010
A l'inrevés

frenètica d'agost, els peus d'un noi
caragolats al fil del trampolí,
l'agut salt de llebrer que fa l'aroma
dels lilàs a l'abril, la paciència
de l'aranya que escriu la seva fam,
el cos amb quatre cames i dos caps
en un solar gris de crepuscle, el peix
llisquent com un arquet de violí,
el blau i l'or de les nenes en bici,
la set dramàtica del gos, el tall
dels fars de camió en la matinada
pútrida del mercat, els braços fins.
Diré el que em fuig. No diré res de mi.
En el poema, l’autor fa un esment d’impactes personals de petits moments de la vida que, malgrat la seva senzillesa, li van aportar felicitat i benestar. A causa del pas del temps, no sap si tornarà a gaudir més d’aquests moments, així que decideix anomenar-ne alguns, com si anomenés el que trobarà a faltar, la qual cosa ens mostra una certa nostàlgia de futur que hem d’entendre tenint en compte el fet que Gabriel Ferrater no volia viure més de 50 anys.
Lydia Jiménez
diumenge, 24 d’octubre del 2010
L'any Maragall a Reus
Dijous passat vaig assistir, a la biblioteca Xavier Amorós de Reus, a un dels actes de “L’any Maragall” organitzats per les dues principals biblioteques de la ciutat: “El centre de Lectura” i aquesta mateixa. Enguany, és el centenari de la mort de Joan Maragall, un dels poetes més rellevants de la poesia catalana modernista.
Mai havia assistit en un acte com aquest, i trobo que l’experiència ha sigut positiva i enriquidora. Primerament, es va fer una introducció ràpida que remarcava els trets més importants de l’artista i resumia el contingut dels poemes que anaven a ser exposats. Després, van ser recitats uns dels poemes més importants del poeta com “Elogia del teatre”, “Elogia de la poesia” i “Vistes al mar” que, a diferència dels altres, va ser acompanyat per un saxofon, fet que li va donar més emotivitat al poema. Per acabar i com a petició de l’escriptor Xavier Amorós, es va recitar el conegut poema de “La vaca cega”.
I la veritat és que, gràcies a la professionalitat dels protagonistes de l’acte, ara tinc una visió, si menys no, general dels trets més destacats de Joan Maragall, el primer intel·lectual modern català que –tal com es va citar- sempre va actuar “posant el dit a la nafra” raó per la qual fos considerat un escriptor polèmic i discutit aleshores. I jo, que en conec ben poc d’aquest autor, ja en vaig quedar realment sorpresa amb la teoria de “la paraula viva” que tan va innovar a la literatura d’aleshores.
(Blanca Gispert)
dilluns, 4 d’octubre del 2010
La ciutat

per no passar els indrets que em coneixien.
Plena de veus que m'han cridat pel nom.
Plena de cambres on he cobrat records.
Plena de finestres des d'on he vist créixer
les piles de sols i de pluges que se m'han fet anys.
Plena de dones que he seguit amb la vista.
Plena de nens que només sabran
coses que jo sé, i que no vull dir-los.
Gabriel Ferrater; Menja't una cama
- lydia .
Dues amigues

de mar llisa i daurada.
Agafades de mans,
no es diuen res. Carrers
d'homes rancuniosos
perquè no hi ha cap home
com ells, que elles coneguin.
Ara no van enlloc.
Tornen del sol. Travessen
tardes llargues, carrers
de mots incomprensibles.
No s'enduen records.
Volen només saber
que s'agafen de mans
i van juntes, per un
carrer de l'estranger.
Gabriel Ferrater; Menja't una cama
diumenge, 3 d’octubre del 2010
DITS

Els miralls
dijous, 30 de setembre del 2010
CAMBRA DE LA TARDOR

un esglai que es reté de caure a terra,
no ens separa de l'aire. Mira, s'obren
trenta-set horitzons rectes i prims,
però el cor els oblida. Sense enyor
se'ns va morint la llum, que era color
de mel, i ara és color d'olor de poma.
Que lent el món, que lent el món, que lenta
la pena per les hores que se'n van
de pressa. Digues, te'n recordaràs
d'aquesta cambra?
"Me l'estimo molt.
Aquelles veus d'obrers - Què son?"
Paletes:
manca una casa a la mançana.
"Canten,
i avui no els sento. Criden, riuen,
i avui que callen em fa estrany".
Que lentes
les fulles roges de les veus, que incertes
quan vénen a colgar-nos. Adormides,
les fulles dels meus besos van colgant
els recers del teu cos, i mentre oblides
les fulles altes de l'estiu, els dies
oberts i sense besos, ben al fons
el cos recorda: encara
tens la pell mig del sol, mig de la lluna.
dimecres, 29 de setembre del 2010
DITS

SI PUC, de Gabriel Ferrater
dins algun vers que sé
que podré escriure, i no
sé quan, ni com, ni què
s'avindrà a dir. Si puc
te'l duré cap a tu.
Que digui els teus cabells
o l'escata de sol
que et tremola a aquesta ungla.
Però potser no sempre
tindré del tot present
el que ara veig en tu.
He sentit el so fosc

d'una cosa que em cau
dins algun pou. Quan suri,
he de saber conèixer
que ve d'aquest moment?
Núria Pentinat · 2n BAT C
dimarts, 28 de setembre del 2010
Tres llimones- Gabriel Ferrater

ELS JOCS, de Gabriel Ferrater
Viure en un barri extrem, ens indueix
a passejar inquiets, com si volguéssim
trobar un racó de certitud, algun
sentit més ferm que l'envà de cantell
i el munt de bigues menjat per la crosta
de pols i pluja vella, i la botiga
dels gelats, amb les nenes que patinen
pel davant, i són sis per un parell
de patins estridents. M'arribo fins
al club de tenis Barcelona, que és
un club de rics, i vaig mirant els cotxes
que s'arrengleren a la porta, plens
de la voluntat bona d'ésser cotxes
de rics: com si diguéssim, de tenir
una certa ànima. Hi ha un MG
d'esport, del nou model disminuït
queno fa gaire vaig llegir que ha estat
fet per une certaine couche d'acheteurs
qui trouvent les modèles existants trop chers:
i vol dir els rics barcelonins, suposo.
Vaig vorejant la tanca. En un cantó
hi ha un court mal disposat, on es confinen
els nens principiants, i sempre els cauen
pilotes fora. Surt el nen, tot ros
(i blanc immaculat, car en el joc
no hi posa prou convicció). S'esvera
quan veu a fora uns garrofers dramàtics
i uns nens molt bruts que juguen al futbol
tan malament com ell al tenis: més
vivament, això sí. Coneix la por
i de la porta estant, busca amb els ulls
la pilota, i no deixa el seu recer
fins que l'ha vista. La plega, i se'n torna
corrents, mort de vergonya si ensopega
i s'alça el crit golut de la canalla
que aguaitava una taca de l'albat.
Segueixo passejant, i ara sé on vaig.
Hi ha un altre camp de joc, al pati d'una
fàbrica de productes farmacèutics.
Aquí juguen al bàsquet, al capvespre.
Homes i dones, junts, van allargant
el dia tant com poden, sota els flocs
de grisor eixuta que s'atapeeix.
No pilotegen de per riure. Riuen
però juguen al bàsquet, i s'entrenen
pel joc d'equip, provant posicions
al camp, i variant-les i lligant-les.
M'agrada de fixar-me en el treball
d'una noia. Massa alta. Du un mallot
de ratlles fines, grogues i vermelles.
No és gaire bona tirant al cistell:
té sort si la pilota se li adorm
a l'anella de ferro, i els instants
s'allarguen. Si cau dins, vençuda,
la noia llança un crit i una rialla:
té la veu aspra, com els grans ocells.
Però combina bé, i té un bon amic
pel joc: qui millor juga de tots ells.
Rep la pilota de la noia, i no
la juga: ella de sobte arrenca a córrer
i rep la bola desmarcada i, justa,
la torna i, just, ell tira suaument.
Jo, com que sóc un doctrinari, ple
d'odis intel.lectuals, no sé deixar
que no vulguin dir res quan es distreuen,
cansats d'empaquetar o d'escriure a màquina.
Si ara me'ls miro i sento simpatia
per ells, vull creure que ells em fan sentit
dins el joc dels sentits que a mi em distreuen
per bé que els tinc mol mal lligats. Vull creure
que els moviments precisos d'aquests cossos
fan un bon precedent, no sé de què.
Carles Vaquera Mañero 2n BAT-D
LA CIUTAT, de Gabriel Ferrater
LA CIUTAT
Plena de carrers per on he tombat
per no passar els indrets que em coneixien.
Plena de veus que m'han cridat pel nom.
Plena de cambres on he cobrat records.
Plena de finestres des d'on he vist créixer
les piles de sols i de pluges que se m'han fet anys.
Plena de dones que he seguit amb la vista.
Plena de nens que només sabran
coses que jo sé, i que no vull dir-los.
---------------------------
Nàdia Ameller Bellera, 2on Bat C

A L'INREVÉS, de Gabriel Ferrater
Ho diré a l'inrevés. Diré la pluja frenètica
d'agost, els peus d'un noi
caragolats al fil del trampolí,

l'agut salt de llebrer que fa l'aroma
dels lilàs a l'abril, la paciència
de l'aranya que escriu la seva fam,
el cos amb quatre cames i dos caps
en un solar gris de crepuscle, el peix
llisquent com un arquet de violí,
el blau i l'or de les nenes en bici,
la set dramàtica del gos, el tall
dels fars de camió en la matinada
pútrida del mercat, els braços fins.
Diré el que em fuig. No diré res de mi.
-----------------------
diumenge, 9 de maig del 2010

Lluís Llach
Per un amor tan tendre
què donaria jo,
què em deixaria prendre
per un tros del teu cos.
Com el pagès que es lleva
per a fer el seu camp d'or,
jo et faria meva,
et llauraria el cos.
Pels teus ulls tan negres,
jo apagaria el sol;
que només les estrelles
fossin el teu bressol.
Junts faríem la drecera
caminant sense por;
jo et trauria les pedres,
i el vent del nord, la pols.
"Cristina"
dimarts, 4 de maig del 2010

dilluns, 3 de maig del 2010

- L'ESPAI DE MI
- Vetlla l'espai de mi que et configura
- i així sabràs que mai no s'interposa
- entre tu i jo cap llei de melangia.
- No et recordo enyorós: t'estimo en una
- dimensió de mi que no sabia
- potser perquè el teu cos me l'ocultava.
- Ara m'atardo amb tu sense tenir-te
- pels blaus i verds lentíssims de la tarda
- i pels ocres tendríssims del poema.
MIQUEL MARTÍ I POL
blog.jpg)
diumenge, 2 de maig del 2010
Epigrames i cançons
Jo porto dintre meu
per fer-me companyia
la solitud només.
La solitud immensa
de l'estimar infinit
que voldria ésser terra,
aire i sol, mar i estrella,
perquè fossis més meu,
perquè jo fos més teva.
Podem fer pesca d'estrelles
que ens deixaran a les mans
lluïssor d'escates verdes.
Quina nit més bella, amor!
Amb perfum de lluna tendra,
navegarem pel perfum
que tindrà regust de menta.
Si jo tingués un veler
sortiria a pesca d'albes.
Encalçaria els estels
per posar-me'n arracades.
Si jo tingués un veler,
totes les illes i platges
em serien avinents
per al somni i les besades.
Si jo tingués un veler,
en cap port faria estada.
El món fóra dintre seu,
ai amor, si tu hi anaves!...
Serà l'amor un sospir
d'aquesta tarda rosada.
Serà el pas d'un núvol blanc
damunt de les aigües calmes.
Potser serà el bell florir
d'aquella rosa tan blanca.
Serà l'amor la cançó
d'una campana de plata.
El plaer de la lectura




1 MAIG
24 hores tard del dia oficial, però mai tard en la lluita obrera.
Un petit homenatge a les ideologies polítiques de MM. Marçal i Montserrat Roig.
Partit Socialista Unificat de Catalunya
Els catalans als camps nazis
"A banda de l'atracció que sento pel món de la ficció, sempre m'he sentit atreta per la història del meu país. El silenci que han fet planar per damunt dels catalans, dels republicans, dels vençuts de la guerra, m'ha semblat, tot sovint, que era un silenci que volien fer planar per damunt dels meus i de mi mateixa."
Pròleg d'Els catalans als camps nazisdissabte, 1 de maig del 2010

ECO
—Explica'm què és la lluna. —La lluna.
—I per què en Pere plora amb desconsol?
—Perquè en sa vida no ha tingut fortuna. —I les muntanyes què són? I els estels?
—No són més que els estels i les muntanyes.
—I aquestes canyes? I aquestes arrels?
—Doncs no són més que això: arrels i canyes. —I aquesta taula? I aquest balancí?
I aquestes mans que fan l'ombra xinesa?
Digues: i el món? I l'home?
—Heus aquí
l'última forma de la saviesa: Mira't a fons, afirma sempre el que és
i aprèn amb seny que no pots fer res més.
Joan Brossa.
Annitta.
dijous, 29 d’abril del 2010
Cançó de la rosa de paper
Homenatge a José Martí
Ella tenia una rosa,
una rosa de paper,
d'un paper vell de diari,
d'un diari groc del temps.
Ella volia una rosa,
i un dia se la va fer.
Ella tenia una rosa,
una rosa de paper.
Passaren hivern i estiu,
la primavera també,
també passà la tardor,
dies de pluja i de vent.
I ella tenia la rosa,
una rosa de paper.
Va morir qualsevol dia
i l'enterraren després.
Però al carrer on vivia,
però al poble on visqué,
les mans del poble es passaven
una rosa de paper.
I circulava la rosa,
però molt secretament.
I de mà en mà s'hi passaven
una rosa de paper.
El poble creia altra volta
i ningú no va saber
què tenia aquella rosa,
una rosa de paper.
Fins que un dia d'aquells dies
va manar l'ajuntament
que fos cremada la rosa,
perquè allò ja estava bé.
Varen regirar les cases:
la rosa no aparegué.
Va haver interrogatoris;
ningú no en sabia res.
Però com una consigna,
circula secretament
de mà en mà, per tot el poble,
una rosa de paper.
Antologia poètica
Vicent Andrés Estellés
- lydia .
L'ofici de demà

i cantaria en un cantó
i demanaria una almoina
per l'amor de Déu, senyoreta,
i em compraria un tros de pa,
me'l menjaria a poc a poc
en un jardí, mirant els arbres,
la velocitat dels tramvies,
el gran amor de les parelles,
i deixaria el tros de pa
en un banc o en una finestra
i agafaria la guitarra
i altra vegada cantaria
per l'amor de Déu, senyoreta.
Hi ha dies que un es posa tendre.
Antologia poètica
Vicent Andrés Estellés
- lydia .
dimecres, 28 d’abril del 2010

I quines coses que ens fan felices! Veus?
Ens pintarem les ungles de les mans i dels peus
amb pètals de gerani. I sentirem la nosa
d'aquell vell cartipàs on calcàvem paraules
-ai, trampes de colors per als infants babaus!
Al fons del mar varen llençar les claus,
allà on feien l'ullet els tresors de les faules.
Au, anem a cercar-les, vestides de pirata!
Pera, la lluna, on té el seu vaixell de plata?
Qui ens embulla les trences a les branques dels saules?
Paraules de setí. Amb pell d'amor, paraules...
La nit, que ens xuclaria mar endins i no gosa,
ha esfullat aquest dia amb crepuscle de rosa.
Maria-Mercè Marçal.
Sònia.
diumenge, 25 d’abril del 2010
Amor particular
dissabte, 24 d’abril del 2010
divendres, 23 d’abril del 2010
Recull de poemes.

Tradicionalment, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats.
I jo aprofito per penjar aquests poemes que personalment a mi m'enamoren..
PERQUÈ HAS VINGUT
Perquè has vingut han florit els lilàs
i han dit llur joia
envejosa
a les roses:
mireu la noia que us guanya l'esclat,
bella i pubilla, i és bruna de rostre.
De tant que és jove enamora el seu pas
-qui no la sap quan la veu s'enamora.
Perquè has vingut jo ara torno a estimar:
Diré el teu nom
i el cantarà l'alosa.
J. SALVAT PAPASSEIT
Voldria que el perfum de blanca rosa
Ofegués la luxúria d'aquell nard.
Voldria que el meu cor que ja no gosa,
per l'amor no cregués que és massa tard.
Una vela, només, i una atzavara;
un mar ben blau i una blavor de cel;
una joia callada i ben avara,
i l'aquietament de tot anhel.
ROSA LEVERONI
Ser mestre d´amor
qui no pagaria,
ara que en sóc jo
l’aprenenta em tira.
De dir la lliçó
tota Ella s’afina-
ja sap tan el cor
que no li cal guia;
amb un sol petó
la lliçó es sabia.
Qui és mestre d’amor
del guany ja pot viure.
JOAN SALVAT-PAPASSEIT
Nodreix l'amor de pensaments i absència,
i així traurà meravellosa flor;
menysprea el pas de tota complacència
que no et vinga per via del dolor.
No esperis altre do que el de tes llàgrimes
ni vulles més consol que els teus sospirs:
la paraula millor la tens a l'ànima,
i el bes més dolç te'l daren els zefirs.
Mai seria l'aimada en sa presència
com és ara en la teva adoració.
Nodreix l'amor de pensaments i absència,
i així traurà meravellosa flor.
JOAN MARAGALL
L'AMOR
Tot en l'amor s'emplena de sentit.
La força renovada d'aquest cor
tan malmenat per la vida, d'on surt
sinó del seu immens cabal d'amor ?
És, doncs, sols per l'amor que ens creixen roses
als dits i se'ns revelen els misteris;
i en l'amor tot és just i necessari.
Creu en el cos, per tant, i en ell assaja
de perdurar, i fes que tot perduri
dignificant-ho sempre amb amorosa
sol.licitud : així donaràs vida.
MIQUEL MARTÍ POL
L'amor
no té paraules
té carícies
té gestos
té mirades
té deliris
dé gemecs.
Per això
potser
la poesia
ve després.
JOSEP PIERA
Gaudiu del dia enamorats!!
Anniiittaaaa.