CURS 2013-2014

Enguany, el grup del blog és 2n Bat E (els que el curs passat eren 1r Bat E).
Ara (curs 2012-2013) els alumnes són de 1r bat E (batxillerat de les arts escèniques i batxillerat de les arts plàstiques), de la matèria comuna.
Curs 2011-2012: Ja és el tercer any consecutiu que treballem en aquest blog. Els alumnes, també de la matèria de modalitat de Literatura catalana, són del batxillerat de les arts escèniques (1r BAT E).

El bloc continua aquest curs!!

Els alumnes de Literatura Catalana (optativa de modalitat, 2n Bat) del curs 2010-2011 agafen el relleu dels seus companys, que van iniciar aquest bloc amb moltes ganes i il·lusió. Des d'aquí, una abraçada molt forta per a tots i el desig que tingueu molta sort en les vostres noves activitats fora de l'institut (estudis, treball, amor...). Ja sabeu que podeu seguir col·laborant i aportant-hi les vostres dèries literàries. Fina.


Quadre pintat per Gabriel Ferrater al Mas Picarany
Benvinguts al bloc de Literatura catalana creat per alumnes de 2n de batxillerat de l'IES Gabriel Ferrater de Reus (curs 2009-2010). Hi trobareu informació sobre els autors treballats a classe però, sobretot, poemes, frases, textos que ens agraden, fotos d'activitats realitzades (ruta literària, visites culturals, alguna celebració ben dolça...); en definitiva, una bona mostra de tot allò que la literatura ens aporta!

No et facis posar cendra:

En aquest enllaç trobareu abundant, i molt interessant, informació sobre el concepte de religió que tenia Joan Maragall:

http://www.vilaweb.cat/noticia/preview/3787395



Montserrat Roig

Aquí hi ha força dades sobre la novel·la Ramona, adéu i la seva autora:

dimecres, 7 de març del 2012


Ismene
Si, m’espanta aquesta nit plena de terrors, però no vull quedar l’última
del nostre llinatge. Si hem de morir, morirem juntes.
Antígona
Mira el que fas. Que després no te’n penedeixis.
Ismene
Ai, les ales dels ocells em freguen la cara! No reconec Polinices en aquest
cos podrit. No puc suportar aquesta visió.
Antígona
Per què no te’n tornes? No t’ho priva ningú
Ismene
Per què no reflexiones de nou el que vas fer? Escolta una vegada més el meu
prec, Antígona. És terrible el sacrilegi contra la ciutat.
Antígona
Ara vacil·les, abams semblaves decidida.
Ismene
Defalleixo davant la tempesta i la nit, la repugnant olor d’aquest cos,
aquests ocells.
Antígona
Retorna al palau, amb Euriganeia.
Euriganeia
T’he de deixar?
Tirèsias
Anem-nos també, hem parlat prou.
Eumolp
Jo em quedo.
Antígona
Tu?
Eumolp
Tajudaré
Pàgina 56-57

Comentari:
En aquest fragment d’Antígona, de Salvador Espriu, hi apareixen Ismene, Eumolp i Tirèsias que estan veient el cadàver del seu germà, Polinices. Antígona vol enterrar-lo, però Creont va ordenar que ningú ho fes, tot i així Antígona vol que el seu germà tingui un enterrament digne. Aleshores Ismene, al veure que si l’enterren seran condemnats, es tira enrere amb l’oracle Tirèsies i l’única persona que ajuda a Antígona és Eumolt, el servent de la família reial, diu que no té res a perdre ja que és geperut i pensa que els deus ja no li poden fer res més.
Més enllà de la història d’Antígona, podem veure que hi ha similituds amb la guerra civil espanyola. A Catalunya, algunes persones van defensar la seva cultura i principis, cosa que els va conduir a la mort per la dictadura, i també hi van haver persones que d’alguna manera van renunciar a la seva cultura per por del que els podia passar. Trobo que només les persones fortes i segures del que creuen poden arribar a fer un gest com el d’Antígona i el de la resistència catalana a la guerra civil. També el gest que fa Eumolp el podem aplicar a aquelles persones que com a la guerra ho van perdre tot ja no tenien por de morir, aquests són els maquis. Els maquis eren un conjunt de persones de la resistència Catalana que el que feien era atemptar contra Franco i el seu exercit.
Per concloure diré que aquest fragment també m’ha fet veure que la persona que menys t’esperes és la que en algun moment determinat et pot ajudar i en canvi, les persones en que confies poden deixar-te sol davant les adversitats.

Com a il·lustració he elegit una fotografia de Mohandas Karamchand Gandhi. Com Antígona, he trobat que Gandhi també va defençar els seus principis per damunt de totes les coses i crec que hi ha una gran similitud.

Ramon Morant

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada